Logo: Storbytur.no - Guider til din storbyferie
Storbyferie » Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam tilbyr sine besøkende en god blanding av historie og kultur, samtidig som den er en trendsettende storby.

Metropolen er med sine mange kanaler, vakre severdigheter, utallige museer og hyggelige mennesker en by som tiltrekker seg en stor mengde turister hvert år.

Nederland er kjent for liberale holdninger og høy toleranse. Et resultat av landets liberalisme er Red light district og byens mange Coffeeshops. Selv om dette er to viktige attraksjoner som ofte blir forbundet med Amsterdam, inneholder bybildet mye mer.

Folk koser seg i solen på Museumsplein foran Rijksmuseum i Amsterdam — Foto: Gaute NordvikFolk koser seg i solen på Museumsplein foran Rijksmuseum
Foto: Gaute Nordvik

Litt mer om Amsterdam
Amsterdam, som er Nederlands hovedstad, har en historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet, da det var en mindre fiskerlandsby her. Landsbyen trengte en havn, og det ble derfor bygget en demning ved elven Amstel sitt utløp. Demningen ble kalt Amstelredam, og byen har sitt navn fra denne demningen.

Kongepalasset i Amsterdam — Foto: Gaute NordvikKongepalasset i Amsterdam — Foto: Gaute Nordvik

Selv om storbyen er landets hovedstad, har verken kongeparet eller regjeringen sine offisielle residenser her. De holder til i Haag, som regnes som den viktigste byen i Nederland.

Amsterdams vekst skyldes i hovedsak dyktige kjøpmenn, som i starten drev handel i Østersjø-området. Sjøfarten førte til stor innvandring til byen på 1600-tallet, deriblant kom mer enn åtte tusen nordmenn. Amsterdam økte fra vel tretti tusen innbyggere til mer enn to hundre tusen i løpet av denne perioden. 1600-tallet ble et viktig århundre for byen, til tross for mange døde under pestutbrudd. Fra storbyen ble skip sendt til alle verdens hjørner, og velkjente Det nederlandske Ostindiske kompani og Det nederlandske Vestindiske kompani ble opprettet. Amsterdam ble fort en av verdens viktigste sjøfarts- og finansbyer.

Van Gogh-museet i Amsterdam — Foto: Gaute NordvikVan Gogh-museet
Foto: Gaute Nordvik

Amsterdam har mye å by på av både severdigheter og museer. Her kan du besøke alt fra små museer viet piper og håndvesker, til større museer som verdenskjente Rijksmuseum og Van Gogh-museet. Her finner du noe for enhver smak.

Oversikt: Severdigheter i Amsterdam

Oversikt: Museer i Amsterdam

Anne Frank-huset i Amsterdam Anne Frank-huset Anne Frank-huset i Prinsensgracht 263 var tilholdsstedet til Anne Frank, og stedet hvor hun skrev sin berømte dagbok.

Damplassen i Amsterdam Damplassen Damplassen er et bytorg i sentrum. Den berømte plassen er kjent for sine mange begivenheter og flotte bygninger. Damplassen ligger kun noen minutters gange opp Damrak-gaten fra sentralbanestasjonen.

Red Light District i Amsterdam Red Light District Amsterdam Red Light District er kjent for åpenlyst salg av sex, butikker med det meste av erotiske artikler, utstillingsvinduer for prostituerte, bordeller, kinoer med voksenunderholdning, strippeklubber, live shows og en rekke ulike typer museer.

Rijksmuseum i Amsterdam Rijksmuseum Rijksmuseum Amsterdam er det nederlandske nasjonalmuseet. Museet ligger på Museumsplein (Museumsplassen), og har en svær samling av eldre kunstverk.

Van Gogh-museet i Amsterdam Van Gogh-museet Van Gogh-museet ligger på Museumplein, og har verdens største samling av malerier og tegninger av Vincent van Gogh.

Sitemap Om oss Kontakt oss Informasjonskapsler og personvern Opphavsrett Storbytur.no © 2006–2023
Følg oss på Facebook