Logo: Storbytur.no - Guider til din storbyferie
Storbyferie » Budapest » Severdigheter » Gellerthøyden

Gellerthøyden

Frihetsstatuen — Foto: Gaute NordvikFrihetsstatuen — Foto: Gaute Nordvik

Gellerthøyden ligger på en åskam på Budasiden av Budapest. På toppen av åskammen finner du et imponerende festningsverk (Citadel) med Ungarns frihetsstatue beliggende i den sydlige enden. Fra Gellerthøyden kan du nyte en imponerende utsikt over storbyen.

Utstilling i bunkeren på Gellerthøyden — Foto: Gaute NordvikUtstilling i bunkeren på Gellerthøyden — Foto: Gaute Nordvik Deler av festningsverkene — Foto: Gaute NordvikDeler av festningsverkene — Foto: Gaute Nordvik

Høyden har navn etter biskopen Sankt Gellert, som på 1000-tallet bisto Kong Stephan i kristningen av Ungarn. I bunnen av høyden finner du det velkjente Gellért Bad og Hotell.

Frihetsstatuen
Frihetsstatuen er laget i bronse og rager fjorten meter over bakken. Den er med sin plassering på toppen av Gellerthøyden godt synlig fra store deler av Budapest. Bronsestatuen ble reist i 1947 av skulptøren Zsigmond Kisfaludi Stróbl som et minnesmerke over Sovjetunionens frigjøring av Ungarn fra den tyske okkupasjonsmakten. I dag er statuen et symbol for alle de ungarere som har ofret livet sitt for Ungarns frihet og uavhengighet både fra Sovjetunionen og Tyskland.

Citadellet
Festningsverket på Gellerthøyden ble oppført i 1851 av Habsburgerimperiet for å kunne stå imot fremtidige ungarske revolusjoner og opprør. Med sin strategiske plassering kunne Habsburgerne bombe både Buda- og Pestsiden av den ungarske hovedstaden. I dag kan du i tillegg til å nyte utsikten fra høyden også besøke bunkerne i Citadellet hvor det er gjenskapt noen av de forholdene som hersket under den tyske okkupasjonen.

  • Mer informasjon og lokalisering
  • Ligger høyt og vakkert til på Budasiden av storbyen.
Noe av den flotte utsikten du kan nyte fra Gellerthøyden — Foto: Gaute Nordvik

Sitemap Om oss Kontakt oss Informasjonskapsler og personvern Opphavsrett Storbytur.no © 2006–2023
Følg oss på Facebook