Logo: Storbytur.no - Guider til din storbyferie
Storbyferie » Köln

Köln

Köln ligger flott til langs Rhinen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Den tyske storbyen er en fascinerende metropol som blant annet er kjent for sin fordomsfrihet og den svære og vakre Kölnerdomen. Du kommer heller ikke utenom å nevne Kölsch, som er navnet på både det gode ølet og den sterke lokale dialekten.

Bilde av torget i gamlebyen i Köln - Foto: Gaute NordvikTorget i gamlebyen (Altstadt) i Köln
Foto: Gaute Nordvik
Altstadt i Köln med kirken Groß St. Martin i bakgrunnen — Foto: Gaute NordvikAltstadt med kirken Groß St. Martin i bakgrunnen
Foto: Gaute Nordvik

Kölns liberale holdninger har gjort den til et populært bosted for homofile, som nå utgjør vel ti prosent av befolkningen i storbyen. De frisinnede holdningene er like utbredt her (om ikke mer) som i Amsterdam. Byens liberalisme kan virke noe uforståelig med tanke på at byen opp gjennom tidene har vært preget av katolisismen. Storbyen har vært og er i tillegg også hjemsted for kjente voktere av moralismen, som Konrad Adenauer og Kölns erkebiskop. Et annet viktig element som etter hvert kan sette de frisinnete holdningene på prøve er den voksende muslimske delen av befolkningen, som i dag utgjør ti prosent av byens innbyggere.

 

Litt mer om Köln

Metropolen ble mest sannsynlig grunnlagt like før Jesu Kristi fødsel, og fikk etter hvert navnet Colonia som er opphavet til dagens navn. Helt siden grunnleggelsen har byen vært en av de største og viktigste i Tyskland. Storbyen er et viktig økonomisk, kulturelt og historisk sentrum, og har i de seinere år også blitt kjent som Tysklands største medieby hvor blant annet fire store TV-kanaler har hovedkontor. Storbyen er også en konstant rival til Berlin om å være størst på kunst, noe som har først til at tettheten av kunstgallerier i sentrum er meget stor.

Romersk-germansk museum i Köln — Foto: Gaute NordvikRomersk-germansk museum
Foto: Gaute Nordvik

Köln har flere attraksjoner du bør bør besøke når du først er i byen. Noen av severdighetene du bør besøke er Kölnerdomen, Altstadt (gamlebyen), de mange romanske kirkene som Gross St. Martin og St. Gereon, rådhuset og museer som Museum Ludwig og Romersk-germansk museum.

Oversikt: Severdigheter i Köln

Oversikt: Museer i Köln

Bymuseet
Köln bymuseum
Köln bymuseum (Kölnisches Stadtmuseum) stiller ut gjenstander fra storbyens utvikling fra middelalderen og frem til i dag.

Kölnerdomen
Kölnerdomen
Kölnerdomen (Kölner Dom) er det største landemerket. Den vakre katedralen har en lang historie som strekker seg tilbake til 1248 da byggingen startet.

Museum Ludwig
Museum Ludwig
Museum Ludwig huser en stor samling av moderne kunstverker. Museet ligger i sentrum av Köln, et steinkast fra Kölnerdomen og sentralbanestasjonen.

Romersk-germansk museum
Romersk-germansk museum
Romersk-germansk museum (Römisch-Germanisches Museum) ligger sentralt til, like ved Kölnerdomen. Det arkeologiske museet har en av de største romerske og germanske samlingene i Tyskland.

Sitemap Om oss Kontakt oss Informasjonskapsler og personvern Opphavsrett Storbytur.no © 2006–2023
Følg oss på Facebook