Logo: Storbytur.no - Guider til din storbyferie
Storbyferie » Berlin

Berlin

Berlin er en av de mest spennende storbyene i Europa. Byen har et stort og variert tilbud innen kunst og kultur, uteliv, restauranter, museer og severdigheter. En storbyferie til Berlin er blitt en av favorittene blant oss nordmenn!

Brandeburger Tor i BerlinBrandeburger Tor i Berlin
Foto: Gaute Nordvik
Riksdagen i Berlin - Foto: Gaute NordvikRiksdagsbygningen
Foto: Gaute Nordvik

Berlin har en mengde med attraksjoner. I vår guide får du en liten oversikt over noen viktige museer og severdigheter, slik at du skaffer deg et overblikk til din reise.

Severdigheter
En vandring i Berlins gater byr på en rekke severdigheter.

Berlinmuren, Brandenburger Tor, Holocaust Memorial, Fjernsynstårnet og Checkpoint Charlie er eksempler på noen av de severdigheter i Berlin det kan være verd å få med seg på en storbytur til Tysklands hovedstad.

Museer
Berlin har mer enn 170 museer og samlinger, i tillegg til en rekke spennende private gallerier.

I paradegaten Unter den Linden finner du museer på rekke og rad. I det Tyske Historiske Museum kan du oppleve kunstgjenstander og dokumenter over tysk historie. På Berlins berømte museumsøy Museumsinsel finner du noen av de viktigste museene i Berlin. Her kan du blant annet få med deg en svær samling av eldre skulpturer, bysantinsk kunst med mere i det nyåpnete Bode-museet eller besøk Altes Museum hvor den berømte bysten av Nefertiti er utstilt.

Oversikt: Severdigheter i Berlin

Oversikt: Museer i Berlin

Berlin: Verdensuret med Fjernsynstårnet i bakgrunnen - Foto: Gaute NordvikVerdensuret med Fjernsynstårnet i bakgrunnen
Foto: Gaute Nordvik

Berlin er på ny hovedstad i Tyskland, og i løpet av de siste årene er det brukt mangfoldige milliarder på oppussing av hovedstaden. Berlin fremstår i dag som en moderne storby, men med et historisk sus over seg.

Potsdamer Platz - Foto: Gaute NordvikPotsdamer Platz
Foto: Gaute Nordvik

Gjenforeningen av øst og vest åpnet for utbygging på steder i Berlin hvor dette tidligere ikke var mulig. Potsdamer Platz, som hørte til dødsstripen, er et eksempel på en omfattende utbygging og total forandring. Plassen blir populært kalt Berlins nye ansikt utad. Her finner du en rekke eksempler på moderne arkitektur der høye skyskrapere i ulike fasonger er med på å gi området et nyurbant preg.

Nikolaiviertel — Berlins eldste kvartal er fra 1200-tallet. - Foto: Gaute NordvikNikolaiviertel — Berlins eldste kvartal er fra 1200-tallet.
Foto: Gaute Nordvik

Berlins historie strekker seg tilbake til 1200-tallet da byen var delt inn i de to byene Berlin og Cölln, der Berlin lå på fastlandet og Cölln på øyen Fischerinsel i Spree – elven som deler den tyske hovedstaden i to. Byene ble gradvis en by med et felles rådhus fra 1307.

Kurfystene og markgrevene av Brandeburg i slekten Hohenzollern hadde Berlin som residensby fra 1451. Slekten fikk seinere enorm innflytelse som konger av Preussen og keisere av Tyskland. Hohenzollerne styrte Berlin frem til 1918.

I 1701 ble Berlin hovedstad i Preussen og etter samlingen til et forent Tyskland ble storbyen rikshovedstad.

Under den kalde krigen etter andre verdenskrig var både Berlin og Tyskland delt i to, og i denne periodenden fikk den vesttyske delen Bonn som hovedstad. Etter murens fall og gjenforeningen av storbyen og Vest- og Øst-Tyskland, ble Berlin i 1990 igjen hovedstad i Tyskland.

Berlin – en metropol

Metropolen Berlin er største by i Tyskland og den nest største i EU etter London. Berlin er et viktig sentrum for vitenskap, teknologi, politikk og kultur. Dette, sammen med byens liberale holdninger, har en tiltrekningskraft på folk fra hele verden, enten du er kunstner, arkitekt eller IT-ekspert.

Altes Museum
Altes Museum i Berlin
Altes Museum er ett av flere velkjente museer på Museumsinsel i Berlin, og er tilholdssted for Berlins samling av kunstverk fra antikken.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor i Berlin
Brandenburger Tor ved Pariser Platz er en absolutt nødvendighet å få med seg på en storbytur til Berlin. Brandeburger Tor har opp gjennom historien vært et symbol på seire og nederlag, men har siden 1961 blitt et symbol på byggingen av Berlinmuren og dermed et delt Berlin.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie i Berlin
Checkpoint Charlie er den mest kjente av de tidligere grenseovergangene mellom Øst og Vest-Berlin under den kalde krigen. Checkpoint Charlie lå i krysset mellom Friedrichstrasse og Zimmerstrasse og i området rundt.

East Side Gallery
East Side Gallery i Berlin
East Side Gallery er den lengste delen av den gjenværende Berlinmuren. Muren er 1,3 kilometer lang og østsiden er dekorert med over hundre malerier av kunstnere fra hele verden.

Fjernsynstårnet
Fjernsynstårnet i Berlin
Fjernsynstårnet var et av kommunistregimet i tidligere Øst-Tysklands prestisjeprosjekter, og ble bygget i perioden 1965—1969.

Riksdagen
Riksdagen i Berlin
Riksdagen eller Riksdagsbygningen i Berlin ble bygget for å huse den tyske Riksdagen. Riksdagsbygget ble åpnet i 1894 og var sete for Riksdagen frem til 1933. Fra 1999 har bygningen vært tilholdssted for Forbundsdagen.

Noen spørsmål om Berlin

Hva kan du finne på i Berlin?

Det finnes en rekke attraksjoner i den tyske hovedstaden. Om du er i byen i en langhelg anbefaler vi at du får med severdighetene Altes Museum, East Side Gallery og Riksdagen.

Hvor skal du spise?

Berlin har et vell av muligheter for en god matopplevelse. Du finner noen gode restauranter her.

Hvilket hotell skal du velge i Berlin?

Det er et stort tilbud av hoteller i den tyske hovedstaden. Du finner alt fra luksushoteller til rimeligere alternativer. Finn hoteller i Berlin her.

Sitemap Om oss Kontakt oss Informasjonskapsler og personvern Opphavsrett Storbytur.no © 2006–2023
Følg oss på Facebook