Logo: Storbytur.no - Guider til din storbyferie
Storbyferie » Kraków » Severdigheter » Wawel

Wawel - Kongeslottet og katedralen

Katedralen på Wawel i Kraków - Foto: Gaute NordvikKatedralen på Wawel i Kraków - Foto: Gaute Nordvik

Wawel er en høyde i Kraków som ofte omtales som Polens svar på Akropolis i Athen. Wawel-høyden med Kongeslottet og katedralen har stor symbolsk verdi for det polske folk, og er et viktig sted for nasjonens identitet.

Wawel som ligger i den sydlige delen av gamlebyen ved breddene til elven Wisla, er godt synlig fra store deler av den polske storbyen. Området inneholder en rekke museer, og mange av bygningene og museene er gratis for publikum.

Katedralen på Wawel er en polsk nasjonalhelligdom med en historie som strekker seg tusen år tilbake i tid. Her har polske konger blitt kronet og begravet. Den romersk-katolske kirken er også begravelsessted til en rekke andre nasjonalhelter, adelige, helgener og viktige personer som blant andre Polens tidligere president Lech Kaczyński og konen Maria Kaczyńska, som begge døde i en flyulykke i 2010.

Den opprinnelige katedralen sto ferdig i 1020, mens dagens gotiske katedral fra 1300-tallet er bygget på ruinene av den første.

Kongeslottet på Wawel i Kraków - Foto: Gaute NordvikKongeslottet på Wawel i Kraków - Foto: Gaute Nordvik

Kongeslottet på Wawel spilte en meget viktig rolle i polakkenes historie i perioden fra 1038 til 1596 da slottet var offisiell kongebolig, og Polen ble regjert herfra.

Slottet ble opprinnelig bygget i gotisk stil av Kasimir III den store, men på 1500-tallet ble kongeslottet omgjort til renessansestil av innleide italienske arkitekter.

Slottsområdet består i hovedsak av selve slottsbygningen som er omgitt av en indre gårdsplass og en ytre hvor katedralen befinner seg, i tillegg til festningsverkene med sine mange tårn.

  • Mer informasjon og lokalisering
  • Wavel ligger godt synlig i den sydlige delen av gamlebyen i Kraków.

Sitemap Om oss Kontakt oss Informasjonskapsler og personvern Opphavsrett Storbytur.no © 2006–2023
Følg oss på Facebook